Ex-huisgenoten, vrienden en nu ook collega Jonge Makers

14 februari 2017

Berten en Lynn zijn ex-huisgenoten, vrienden en dankzij het jonge makers project van Artforum nu ook collega's. Sinds begin december werken ze samen aan een voorstelling die een kijk- en luisterervaring wordt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Ze bouwen aan een grootstad die een metafoor moet worden voor het gevoel nergens helemaal thuis te zijn en de daarbij horende zoektocht naar herkenning. Tijdens hun voorstelling kunnen de toeschouwers in kleine groepjes de stad bekijken en beluisteren. De verhalen van de bewoners kruisen elkaar en kronkelen als tramwegen door de hoofden van de toeschouwers. Zo zien ze de stad gaande weg veranderen.

De idee van de voorstelling groeide in het huis waar Lynn en Berten vroeger samen woonden. Vanuit de woonkamer keken ze uit op een braakliggend terrein waar in het jaar dat ze er woonden een nieuw appartementsblok werd gebouwd. Ze konden elke stap volgen. Het moment dat er voor het eerst licht aanging achter één van de raampjes aan de overkant betekende plots dat het gebouw echt tot leven kwam en zich vulde met onbekende mensen en hun verhalen. Dit wekte hun nieuwsgierigheid op want hoe kijken die mensen naar hun stad en wat zijn al die verhalen.

Met de voorstelling willen ze mensen laten stilstaan bij de idee dat elke stad ontstaat door de optelsom van alle individuele mensen met hun eigen verhaal, vraagstuk en onzekerheden op de weg. Ze willen hen wegwijs maken in de kleine anekdotes van de stad en hopen dat bezoekers na afloop hun hoofdtelefoon afzetten en tegen elkaar zeggen ‘ik herken het gevoel’.

Berten Vanderbruggen (1989) studeerde af als master in de film- en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en volgde een opleiding Scenografie (KASKA). Intussen werkte hij al mee aan verschillende theaterprojecten als scenograaf en maakte hij binnen het villanovafestival ook al enkele voorstellingen.

Lynn Elshof (1989) studeerde docent theater in Zwolle en trok nadien naar het koninklijk conservatorium in Antwerpen voor een opleiding woordkunst. Een jaar later maakte ze de overstap naar de universiteit Antwerpen waar ze in 2016 haar master film- en theaterwetenschappen behaalde. Ze deed al heel wat ervaring op in het jeugdtheater tijdens stages bij de KOPERGIETERY en HETPALEIS.

Berten en Lynn werken de komende maanden nog stevig door aan hun creatie zodat ze op 25 en 26 maart 2017 hun werk kunnen voorstellen aan het grote publiek in OPEK (vaartkom 4, Leuvenà. Hou zeker onze website in de gaten voor de nodige praktische info want het belooft de moeite te worden. In de loop van de maand maart plannen we nog een aantal try-outs voor leerlingen uit de 3e graad lager onderwijs en 1e graad secundair onderwijs.
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van deze try-outs om met je klas een bezoekje te brengen aan deze creatie geef dan zeker een seintje aan maarten@artforum.be

Meer recent nieuws