Techniek en wetenschap

In maart 2018 staat de Jeugdboekenmaand in het thema Wetenschap en techniek. Eureka!

Wetenschap en techniek, dat is de evolutietheorie. Dat is een colafles die een fleecetrui wordt. Maar dat is eigenlijk pas het laatste. Eerst is er de jonge Charles Darwin die kevers verzamelt. De PMD-zak. Eerst zijn er vragen in de kop. Nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka is het feestje dat daarbij hoort.

Wetenschap en techniek, dat is kijken. Naar de mieren op je appeltaart bijvoorbeeld. Om dan ergens te lezen dat zo’n beestjes ervoor zorgen dat wij überhaupt appels kunnen eten. Als je dit weet, ga je snel aardiger voor hen zijn. Maar nog leuker is de nieuwe wereld die je ontdekt. Zo zijn wetenschap en techniek overal. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Hoe meer je ziet, hoe meer je wil weten. En hoe meer je weet, hoe meer je ziet.

Wetenschap en techniek, dat is heel veel informatie. Maar het is ook heel veel fantasie. Neem nu een dino. Een stuk poot van een Tyrannosaurus dat ergens begraven ligt, is gewoon een groot bot als je je er geen vragen bij stelt. Wetenschappers willen weten van wie dat bot is. Hoe het daar gekomen is. Hoelang het er al ligt. Met lezen gaat het net zo. Je hebt een boek vol pagina’s en letters (zeg maar het skelet), maar in je hoofd gebeurt het echt. Daar maak je het verhaal mee.

Artforum heeft in haar aanbod heel wat activiteiten die draaien rond de kunst van het nieuwsgierig zijn, het kijken en de fantasie. Dat kan gaan van piano spelen op een banaan over gigantische knikkerbanen bouwen tot mirascopen, thaumatropen of zoötropen in elkaar steken. Want kunst en wetenschap geen verre vrienden, maar goede buren.

Ga op ontdekking in het lijstje hieronder of contacteer ons voor speciale vragen.