Sam Janssens

Discipline(s):
Muziek en klank
Woonachtig in regio:
Brussel

Biografie

Wie inspireert mij? Naar welke plek ga ik om me te laten inspireren?
Inspiratie komt vaak uit het alledaagse. Ik heb nooit last van een ‘writer’s block’ of een 'off day' in mijn muziekstudiootje. Als ik me aan mijn bureau zet, ontstaan er klanken of flarden tekst waarmee ik verder aan de slag ga. Muziek maken is voor mij vooral een proces van creëren, scheppen, op je bek gaan, schrappen en schaven. Vaak gooi ik het werk vervolgens in de prullenmand, soms blijft het ‘hangen’ en krijgt de compositie een plekje toegewezen op mijn computer.

Welk verhaal wil ik graag vertellen? Rond welk(e) thema('s) werk ik graag?
Ik merk dat in mijn teksten vaak enige maatschappij kritiek sluipt. Wanneer de wereld vierkant draait of er een algemene sfeer van paniek heerst, kan ik dat onbewust ook (in mijn eigen woordenschat) tot uitdrukking brengen. Ik bezing ook de schoonheid en de liefde, maar evengoed de donkere kantjes van het bestaan. (Mijn sterrenbeeld is tweeling; zou het er iets mee te maken hebben?)

Van deze kunstenaar heb/wil ik een werk:
Geen kunst met grote K, maar ik heb wel alle boeken van Haruki Murakami. Een zeer groot kunstenaar als je ’t mij vraagt.

Wat is het leukste dat ik al gedroomd heb? Of welke droom zag ik al in vervulling gaan?
De droom om elke dag met klank en muziek bezig te zijn is al in vervulling gegaan!

Waar zou ik ooit willen wonen?
Ik ben in Ijsland op reis geweest en in de kleurrijke en creatieve hoofdstad zou ik absoluut kunnen aarden. En als de dagen er korter en kouder worden, kruipen de mensen gewoon wat dichter bij elkaar. Gezellig toch?

Lievelingsboek (nu of als kind)?
‘How music works’ van David Byrne. Een aanrader voor elke muzikant.

Mijn leukste Artforum-moment?
Wanneer Annelies Tanghe en ik tijdens de kinderworkshop 'Expeditie Alfabetter' alle kindjes het 'Grote Alfabetlied' aangeleerd kregen en we hen het liedje nog hoorde zingen na de voorstelling!