Sandrine Lambert

Discipline(s):
Beeldende kunst, Taal, poëzie en schrijven
Woonachtig in regio:
Leuven

Biografie

Inspiratie

Ik laat me heel graag inspireren door muziek: Amanda Palmer, Renaud, Brassens, Brel, The Velvet Underground, Kimya Dawson, Jasha Heifetz,... In mijn eigen atelier vind ik altijd inspiratie, het voelt een beetje zoals mijn eigen fabriekje. Het is niet zo heel groot maar staat vol met tafels waarop alles wat ik nodig heb constant voor handen is: schilderdoek, papier, verf, een draagbare computer, mijn piano, ukeleles, een naaimachine, een heleboel boeken, een cd-speler en zelfs nog een cassetterecorder met cassettes.

Dromen

Ik merk dat bijna al mijn dromen in vervulling gingen op het moment dat ik ze los liet en er helemaal niet meer zo erg naar verlangde: mijn eerste tentoonstelling van schilderijen, mijn eerste kinderboek publiceren, mijn eerste roman, moeder worden, een tijdje in het buitenland wonen,... Nu droom ik ervan mensen te raken met mijn gedichten en met mijn muziekjes (maar ik laat het wel los).

Verhaal van de kunstenaar

Ik wil mensen tonen, sterke kwetsbare mensen waar anderen zich aan kunnen spiegelen. Ik schep graag wereldjes waarin het goed vluchten is.

Het multidisciplinaire in mijn werk is belangrijk, het is ook iets waar ik meer en meer voor durf te kiezen. Elke kunstvorm heeft een eigen sfeer, ik vind het een rijkdom om in die verschillende sferen te kunnen huizen. Ik beschouw mezelf zeker als auteur en illustrator, maar ik vind het fijn om daarnaast ook te schilderen en met muziek bezig te zijn. Ik heb een beeldende opleiding, volgde heel wat schrijfcursussen en besteed veel tijd aan schrijven, daarom blijven woord en beeld altijd bovendrijven. Maar het is juist die samensmelting van disciplines die uiteindelijk mijn eigen stijl gaan vormen, ik schrijf liedjes zoals ik teksten schrijf, ik schrijf verhalen zoals ik schilder, ik bouw een illustratie op zoals ik een tekst zou opbouwen,... Het is een actieve ontdekkingsreis.

Artforum

In elke workshop probeer ik een wereldje te scheppen waarin een hele workshop lang een veilige sfeer is, waarin ik voel dat kinderen open staan voor verwondering. Eerst om wat ik breng, daarna om wat ze zelf brengen. Die veiligheid vind ik echt heel belangrijk omdat je pas echt iets kan absorberen als je je goed voelt, wanneer je je zintuigen durft open te stellen omdat je weet dat er geen vervelende dingen op je afkomen. Ik werk veel bij kleuters, zij zijn in het begin vaak gespannen, maar als ze ontspannen zie je dat meteen aan hun houding. Ik vind het zo mooi om dat te zien gebeuren.

In Oud-Heverlee geef ik dit jaar een langere reeks aan kinderen van de lagere school, en daar vind ik het geweldig om de kinderen te zien evolueren. Het geeft me ook de kans om veel bij te leren van de kinderen.

Weetjes over Sandrine

  • “Kruistocht in Spijkerbroek” van Thea Beckman las ik als kind zes keer na elkaar.
  • Ik woonde een half jaar in Singapore met mijn gezin
  • Zou graag werk van Marlene Dumas willen.
  • Ik werkte mee aan 31 boeken