Dirk Langenberg

Discipline(s):
Beeldende kunst
Woonachtig in regio:
Oost-Vlaanderen

Biografie

Wie inspireert mij? Naar welke plek ga ik om me te laten inspireren?
Alle mensen/kunstenaars die aanzetten tot communicatie: communicatie met jezelf of met anderen. Ik laat me inspireren daar waar er harmonie leeft. Dit kan in de natuur zijn, maar ook rond een vuur waar mensen samenkomen om hun zielen roerselen te delen.
Welk verhaal wil ik graag vertellen? Rond welk(e) thema('s) werk ik graag?
Ik werk graag met metaforen, onderliggende boodschappen. Onze wereld is in verandering en we zullen onszelf ook moeten heruitvinden. Hoe gaan we hiermee om? Hoe gaan we dit doen? Wat is de essentie van communicatie? Welke boodschappen ontvang ik welke stuur ik uit? Bewustwording staat dus centraal in mijn werk.

Van deze kunstenaar heb/wil ik een werk:
Ik heb een kunstwerkje van Imelda Closset: een geboetseerd, geabstraheerd beeldje dat schreeuwt. Het symboliseert de schreeuw in mezelf. Een kinetische sculptuur van Calder weet ik ook te appreciëren.
Wat is het leukste dat ik al gedroomd heb? Of welke droom zag ik al in vervulling gaan?
Dromen symboliseren voor mij onze binnenwereld. Het gaat er voor mij niet zozeer over wat je droomt dan wel wel over welk gevoel je hebt in je droom. Dus alle dromen die me een goed gevoel gaven zijn mijn leukste en mooiste dromen.

Mijn droom is momenteel in vervulling aan het geraken: ik mag steeds meer op pad en in communicatie treden met kinderen over heel Vlaanderen

Waar zou ik ooit willen wonen?
Mijn ultieme droom is te leven helemaal in 't groen, met een groep mensen, die iets complementair aan elkaar te bieden hebben. Ieder apart in zijn eigen BEN-woning (bijna-energie neutrale woning), maar wel volledig geïntegreerd in het landschap. Om zo in inspirerende opwaartse spiraal van gedeeld geluk te komen.

Lievelingsboek (nu of als kind)?
Ik hou zeer veel van de verhalen van Toon Tellegen.

Mijn leukste Artforum-moment?
De allereerste keer dat ik het Labyrint mocht begeleiden in Leuven. En de keer erna tijdens het Rode Hond festival. Toen er een blind meisje het labyrint bewandeld had en dan een tijd lang op een stoel zat te stralen van geluk.

Wat ik nog zeker wil meegeven over mezelf
Ik studeerde af als Master in de productontwikkeling en ik heb dan ook een onderzoekende geest. Als kind vroeg ik al vaak: Waarom? Ik inspireer kinderen om met een open geest naar de wereld te kijken en op tijd te vragen: Waarom?

Ik onderzoek of je via 't spel ook dingen kunt aanleren. Al spelend leren, zeg maar. Leren door te ervaren. Verder geef ik altijd een dieper liggende boodschap mee. Ik werk met metaforen. Mijn werk is hierdoor nooit af, het verandert steeds. Omdat ik verander! Omdat het samenleven verandert! Zo wordt en is elke dag een andere dag