Evelyne Van Hecke

Discipline(s):
Dans en beweging
Woonachtig in regio:
Leuven
Danseres, choreografe en jonge maker

Biografie

Danseres en choreografe Evelyne Van Hecke nam haar eerste stappen als professionele maker bij Artforum. Ze reageerde op de oproep voor jonge makers en werkte samen met Artforum en coach Alexandra Meijer aan haar eerste voorstelling voor kinderen: ‘Nachtlamp’. Iets meer dan een jaar na de première van ‘Nachtlamp’ blikt Evelyne terug op haar ervaring én kijkt ze vooruit naar een toekomst met nog meer dromen, ambities en durf.

Evelyne reageerde in de lente van 2013 op de oproep voor jonge makers van Artforum. Met deze oproep gaat Artforum ieder jaar op zoek naar een jonge maker die begeleid wil worden in een eerste professioneel maakproces. Een seizoen lang werkt een jonge maker samen met Artforum en een coach aan een nieuwe productie voor kinderen.

Iedere jonge maker vertrekt vanuit zijn of haar kunsttaal, voor Evelyne is dit dans. Ze romantiseert niet wanneer ze vertelt dat dans “haar redding” geweest is. Ze groeide op in een sociale woonwijk en droomde van een beter leven. Ze zocht haar toevlucht in de fantasiewerelden die kunstenaars tot leven brengen. Maar ook bij de chiro.

Haar chirojeugd was meteen ook een bron van inspiratie voor ‘Nachtlamp’. Een belangrijke thematiek in de voorstelling is verbondenheid en het delen van een ervaring in groepsverband. Dat is de kracht van chiro, herinnert Evelyne zich: iedere jongere, ongeacht zijn of haar afkomst of achtergrond, wordt opgenomen in de groep.

Evelyne hoopt dat ze de cirkel weer rond kan maken en wil ‘Nachtlamp’ binnenkort kunnen tonen aan een groep kinderen bij de chiro of scouts. De producties van Artforum zijn steeds ‘locatieprojecten’. Dat was een van de redenen dat Evelyne zo aangetrokken was tot de oproep. Als maker vindt ze het belangrijk om letterlijk en figuurlijk naar buiten te gaan en tussen de mensen te komen met haar creaties. De ‘veilige’ theaterzaal biedt misschien wel meer technische mogelijkheden maar de kleine, minder evidente locaties waar Artforum zich op toespitst zorgen voor meer betrokkenheid en participatie met het publiek.

Nachtlamp’ is een schaduwspel: een verhaal over licht en donker, zien en niet zien. Het wordt verteld aan de hand van zaklampen en slaapzakken: een voor kinderen herkenbare beeldtaal. Welk kind is niet vertrouwd met het plezier van ‘op kamp gaan’?

Doorheen de interactie met het jonge publiek, kreeg de voorstelling ook een extra dimensie. Een deel van de voorstelling is een choreografie in een slaapzak: jezelf verstoppen, daarover gaat het. Maar kinderen associëren verder: de slaapzakfiguren werden nieuwe wezens: insecten, aliëns. Een mooie nieuwe invalshoek voor Evelyne: deze zomer gaat ze verder experimenteren met vormen en hoe deze transformeren in de interactie met een publiek.

Het eigen experiment, het proces is vaak even waardevol als het presenteren, bedenkt Evelyne. Maar het toewerken naar een presentatieweekend (het premièreweekend in februari vorig jaar) heeft er wel voor gezorgd dat ze haar initiële angst om haar creatie te tonen aan een breed publiek heeft overwonnen. “Als je zelf de nood hebt om iets te maken, bestaat ook de nood bij een publiek om dit te zien.”

Evelyne is, vindt ze zelf, pas laat begonnen met maken (23 jaar). Haar traject bij Artforum was het beginpunt als professionele maker. Ondertussen ontwikkelde ze verschillende workshops voor Artforum die ze in heel Vlaanderen brengt en heeft ze een eigen makercollectief. Moving Ground, collectief van jonge dansers en choreografen, is momenteel op zoek is naar jonge, creatieve dansers (13-18 jaar). Alle dansstijlen zijn welkom!

Artforum bood haar volledige creatieve vrijheid die ze optimaal heeft benut. Ook naar de toekomst toe is dit haar ambitie: geen labels, geen voorspelbaarheid maar wel haar publiek kunnen blijven verrassen. Dat vergt durf, maar Evelyne is er zeker van dat ze nooit meer die nood om iets te maken zal negeren.