Melissa (Annie B) Verschelde

Discipline(s):
Beeldende kunst
Woonachtig in regio:
Oost-Vlaanderen

Biografie

Bij het maken van fotografische beelden balanceer ik tussen het vangen van een specifiek moment en het creëren van een nieuw beeld. Herinnering en verbeelding werken hierin samen. Het is een uiterst persoonlijke blik op de wereld rondom mij. Ik werk vanuit een emotie. Het zijn momenten waarin in een sterke connectie voel en kleuren, objecten, texturen, licht en schaduw betekenis krijgen.
Mijn beelden zijn geen weergave van de werkelijkheid.
Ik wil spelen met de blik van een kijker, die leiden en tonen of verbergen. Er zitten obstructies in het beeld of
wat je wil zien is niet altijd duidelijk zichtbaar. Ik wil een vertraging bewerkstelligen in het kijken en in het opbouwen van je verhouding tot het andere. Door stille beelden te maken, verstillingen getrokken uit de werkelijkheid.
Ik maak beelden vanuit mijn gevoel. Niet sec en droog, onder het mom van de waarheid.

Wie inspireert mij? Naar welke plek ga ik om me te laten inspireren?
Inspiratie haal ik overal. Alles en iedereen kan prikkelend zijn om tot een beeldend werk te komen. Tegelijk probeer ik dicht bij mezelf te blijven en goed naar mijn intuïtie te luisteren. Meestal is het dan vrij duidelijk waar mijn werk mij heen brengt. Ik lees graag poëzie en soms wat filosofie, één enkele zin kan een gedachte of een beeld laten open bloeien in mijn hoofd. Het oeuvre van Henri Cartier Bresson boeit me, Larry Sultan’s ‘pictures from home’, de Tulpen van Cy Twombly, de waterlelies van Monet, de zwarte gaten van Anish Kapoor, de film ‘l’année derrière à Marienbad’ van Alain Resnais ...

Welk verhaal wil ik graag vertellen? Rond welk(e) thema('s) werk ik graag?
Een verhaal van verbintenis, verbeelding, liefde, relatie van de mens met zijn omgeving.

Van deze kunstenaar heb/wil ik een werk:
Ik heb een tekening en een tekst van een bevriende kunstenares ‘Christine Roggeman’, die me blijft prikkelen.

Wat is het leukste dat ik al gedroomd heb? Of welke droom zag ik al in vervulling gaan?
Ik droomde over stracciatella ijs en toen was het er plots! Hoewel iedereen dacht dat het al bestond van voor mijn droom.

Waar zou ik ooit willen wonen?
Onmogelijk om te kiezen…

Lievelingsboek (nu of als kind)?
Als tiener was ik verslaafd aan de stationsromannetjes van mijn grootmoeder, er leken er oneindig veel te zijn. De romantiek en het drama brachten me zo in een andere wereld. Daartegenover hield ik ook erg van heldenverhalen en verhalen met magie. Later was ik verknocht aan de Vlaamse tragiek van bijvoorbeeld 'Abel Golaerts' van Louis Paul Boon en 'Moeder waarom leven wij?’ van Lode Zielens. ‘De onmogelijkheid van een eiland’ van Michel Houellebecq (hoewel dat ook gewoon door de titel kan zijn).

Mijn leukste Artforum-moment?
Dat zijn er precies al heel veel! Ik vind het erg leuk om telkens opnieuw verrast te worden door mooie initiatieven en plekjes in alle uithoeken van het land.