Activiteit op maat: Cultureel advies

Ondersteuning bij al je culturele plannen! Wil je werken rond een thema of onderwerp? Op zoek naar nieuw, divers publiek? Publiek maar nog geen programma? Stel je cultuurvraag aan onze 'consultants'!

Graag deze activiteit op maat organiseren ?

Vraag jouw sessie aan

Cultureel advies voor organisaties
Heb jij grootse plannen maar geen idee hoe je ze kan uitvoeren? Een thema of onderwerp dat je misschien wel via cultuur wil aanpakken? Kan jouw school, bibliotheek, jeugddienst, jongerenorganisatie, … een streepje kunst gebruiken? Heb je een fantastisch idee maar geen publiek, of net een divers publiek maar geen programma? Kortom: heb jij een cultuurvraag?

Dan ben je bij Artforum aan het juiste adres! Artforum komt naar jouw organisatie en helpt je bij het bedenken en uitwerken van grote of kleine culturele ideeën. Je kan bij ons terecht met al je vragen over programmatie, publiek, promotie en praktische omkadering.

Tijdens een inleidend gesprek bekijken we wat Artforum voor jouw organisatie kan betekenen. We helpen je bij het bedenken van een concept en geven je allerlei tips om daarna zelf aan de slag te gaan, of we begeleiden je bij het uitwerken van je concept en staan je bij tijdens het hele proces.


Cultureel advies voor gemeenten
In de provincie Vlaams-Brabant timmeren enkele gemeenten vol overtuiging aan een duurzame verankering van cultuur voor kinderen. Aarschot, Zoutleeuw, Sint-Pieters-Leeuw, Meise, Londerzeel en een aantal gemeenten in de rand van Brussel zetten alle belanghebbenden rond tafel. Artforum zorgt samen met Levuur voor professionele begeleiding.

Het begeleidingstraject kinderen en cultuur geeft kinderen de kans om kennis te maken met cultuur dichtbij huis. Om dit waar te maken zetten verschillende actoren (jeugddienst, cultuurbeleidscoördinator, bevoegde schepen, jeugdraad, bibliotheek, cultuurdienst, verenigingen,…) hun schouders onder de samenwerking. De activiteiten op maat van de gemeente omvatten steeds allerlei kunstvormen, kunnen verdiepend of verkennend zijn en zijn steeds toegankelijk voor iedereen. Hierbij is er extra aandacht voor kinderen of gezinnen die door hun thuissituatie, door een handicap, door hun moedertaal of achtergrond, minder kansen krijgen om aan het culturele aanbod te participeren.

De deelnemende gemeenten wilden uiteraard graag weten wat de doelgroep zelf wil. Ze laten de kinderen zelf aan het woord: Hoe plannen kinderen (10 tot 12 jaar) hun vrije tijd in? Welke culturele activiteiten spreken hen aan? Ze treden met plezier als adviseurs op. Een schat aan informatie dus voor de samenwerkingspartners.

Enkele praktijkvoorbeelden:

  • Aarschot nam een vlammende start met postkaarten, een reizende caravan en een kindvriendelijk magazine. De gedrevenheid bij spelers uit jeugd, vrije tijd en andere gemeentelijke diensten is er groot. De postkaarten zijn een ontwerp van kinderen. De kindertekeningen tonen bekende plekken in Aarschot door de ogen van de jonge bewoner. Op 20 september vindt de officiële inhuldiging van de ‘Vliegende bwAt’ plaats. De ‘Vliegende bwAt’ is een caravan die in het najaar halt houdt op verschillende plekken om kinderen in contact te brengen met cultuur. Telkens met een andere invulling, getrokken door een andere samenwerkingspartner, maar met hetzelfde doel rijdt de caravan uit.
  • Zoutleeuw steekt hun Koekeloere Kinderhoogdag in een nieuw kleedje, heeft een kinderraad en sinds kort ook een kalender op kindermaat.
  • In Sint-Pieters Leeuw staan nieuwe speeltuigen te blinken op vraag van de kinderen en plannen ze nog een Kunstenfoor voor kinderen.
  • Meise lanceert een nieuwe website, Meisevliegt.be waarop alle kindercultuuractiviteiten gebundeld staan.
  • Londerzeel maakt werk van Kinderen Baas, een groot evenement waarbij verenigingen en andere partners de uitdaging aangaan samen met kinderen een programma in elkaar te steken.

Prijs

Na een eerste contact maken we samen de inhoudelijke, financiële en praktische afspraken.​

Vraag informatie aan voor Cultureel advies

Bij het maken van deze reservatie, ga ik akkoord met de algemene voorwaarden