De inspiratie van ... Mieke Lamiroy

28 mei 2018

Wij zijn altijd benieuwd naar waar onze kunstenaars mee bezig zijn in hun atelier/repetitieruimte/schetsboek/... En soms trekken wij aan hun mouw om wat door te vragen. Niet met vragen over hun lievelingseten of wat ze later willen worden, maar over waar ze hun inspiratie halen en wie hun helden zijn. Dat deden we ook bij Mieke Lamiroy, beeldend kunstenaar, gids, docent en één van Artforums meest ervaren workshopbegeleiders.

Wie Mieke volgt op sociale media, ziet dat ze een bezige culturele bij is. “In het weekend plan ik graag uitstapjes. Musea zijn vaste kost, maar ik ga ook graag naar buiten in de natuur, zeker bij goed weer. Ik zoek vaak vooraf op wat er te doen is op onze bestemming, maar als ik zie dat er een grote activiteit gepland is, probeer ik die te ontwijken. Ik hou niet zo van grote drukke massa’s.”

“Het Middelheim Museum in Antwerpen is de ideale combinatie van mijn voorliefde voor beeldende kunst en natuur. Je kan er vrij rondlopen zonder dat je op je vingers gekeken wordt, want daar krijg ik de kriebels van. Het is ook een aanrader om met je kinderen te doen, je kan heel wat knappe kunst kijken zonder ervoor in een duf museum te moeten lopen.”

Zelf volgt Mieke graag ook workshops. “Ik heb onlangs ook een zeer fijne Riso & Zine workshop gevolgd bij DOP Platform in Borgerhout. Deze techniek is echt een voltreffer geweest en combineert eigenlijk twee favoriete technieken: zeefdruk en experimenteren met een kopieerapparaat.”

Mieke Riso

Hoe weet Mieke waar ze moet zijn? “Ik volg goed op waar musea mee bezig zijn. Zo heb ik enkele vaste musea: FOMU, het Fotomuseum in Antwerpen, heeft vaak goede tentoonstellingen. Net als het nabijgelegen MUHKA. Maar ook SMAK en Dr. Guislain in Gent zijn tof, al zijn die voor mij niet bij de deur. In Brussel ga ik graag naar BOZAR, uiteraard, maar ook WIELS en het vrij recente MIMA doen toffe dingen. En dan staat jaarlijks ook nog naar Art Brussels in mijn agenda. Je kan er veel verschillende namen ontdekken op één locatie, echt uniek. Museum Voorlinden in Nederland is momenteel ook heel sterk bezig: sterke onderbouwde tentoonstellingen en dynamische posts op sociale media (op hun Facebook en Instagram).”

“Maar ook als we op reis zijn met het gezin zijn musea vaste kost. Dan plan ik er eentje in de voormiddag. Ik zoek op wat de lokale musea voor hedendaagse kunst zijn. Je wordt altijd verrast door de collecties én vaak is het gebouw waarin ze zitten op zich al een bezienswaardigheid. Je komt er spectaculaire architectuur tegen. Het is niet zo dat ik niet hou van oudere kunst, maar ik heb graag afwisseling. En combinatie tussen oudere en hedendaagse kunst, zoals bijvoorbeeld gebeurt in M Leuven, werkt heel goed.”

“Ik ga tweejaarlijks naar de Biënnale in Venetië en om de vijf jaar naar Documenta in Kassel. Dat zijn gedroomde en dynamische plekken om inspiratie op te doen in een geweldige formule waar ik van hou: kunst op verschillende locaties. Je ontdekt niet alleen kunstenaars maar ook verborgen locaties, street-art, architectuur en minder bekende buurten.”

Genoeg keuze uit musea dus. Volgt Mieke ook individuele kunstenaars op? “Het voordeel van grote namen is dat hun solotentoonstellingen vaak van hoge kwaliteit zijn en goed omkaderd zijn. Maar het is net zo fijn om nieuwe namen te leren kennen en echt verrast te worden, zoals op Art Brussels. Daar kom ik na een dag thuis met een lijst van nieuwe namen die ik heb opgeschreven of gefotografeerd. Die zoek ik dan thuis op en verzamel ik op mijn Pinterestaccount.”

“Ook volg ik enkele van die nieuwe kunstenaars op Instagram. Enkele namen die ik momenteel volg: Andrea D'Aquino, Serge Bloch en Ash Bowland. Drie sterke kunstenaars met elk een eigen identiteit. Maar ik vind het net zo leuk om grappige accounts te volgen zoals UglyBelgianHouses en ThingsWithFaces. Zelf betrap ik mezelf erop dat ik ook steeds zoek naar gezichten in objecten. En als ik rondrij in Vlaanderen kom ik heel wat lelijke huizen tegen die echt verbazend zijn en vaak hilarisch.”

Die Pinterestpagina van Mieke is het bekijken waard.“Pinterest is handig als ik op zoek ben naar ideeën. Ik heb borden gemaakt per soort kunst of per materiaal. Als ik voor een les of workshop het idee heb om bijvoorbeeld te werken rond 3D kunst, hoef ik maar naar dat bord te gaan om te zien wat ik er over de jaren heen verzameld heb. Is er één werk dat eruit springt, dan print ik dat af en neem ik het mee voor de kinderen, of bekijken we het ter plekke online. Superhandig.”

Mieke Pinterest


Los van al de digitale nieuwtjes, houdt Mieke ook graag haar ogen open in de “echte” wereld. “Ik haal veel inspiratie uit onderweg zijn en goed rondkijken. Vaak kom je als je rondloopt de mooiste kleuren, vormen of letters tegen op straat. Dat kan dan gaan over voorwerpen, borden of zelfs afval. Ik probeer er dan altijd een foto van te nemen. Hierdoor heb ik een mooie fotocollectie op mijn gsm staan. Daar kan ik in grasduinen om ideetjes op te doen. Het is een kwestie van je ogen open te houden.”

Mieke rondkijken

Meer recent nieuws