We spelen een spel vanavond

20 december 2017

De kerstvakantie staat voor de deur. En twee keer met je ogen knipperen en dan is nieuwjaar ook al daar. Wat gaat de tijd snel! Om 2017 niet te vergeten, verzamelden we onze meest memorabele Artforum momenten van het jaar. Blijkt dat de leukste herinneringen vaak in een klein hoekje zitten.

Omdat we weten dat de tijd in het hoogseizoen van lange etentjes en wachten op de kroketten soms ook tergend traag kan gaan, maakten we er een spel van. Je ziet hieronder 10 tekeningen, gemaakt door verschillende creatieve handen (jong en minder jong) die bij een Artforumproject waren betrokken. Deze tekeningen geven, Pictionarygewijs, elk een bepaald Artforummoment uit 2017 weer.

Aan jou om te raden wat er in elke tekening aan het gebeuren is! Misschien herken je wel een Artforumcollega, locatie of activiteit waar je bij was? Het perfecte familiespel voor tijdens de kerstdis!

Bedankt Tyara, Tamino, Mona, Juno, Gloria, Bart, Teresa voor de prachtige tekeningen.


1. Die keer toen we de expo van TRES openden in de bib en een deelnemer op het podium het hele publiek liet meedansen.

TRES tekening In april openden we trots de expo van de derde editie van TRES, een project waarin kinderen en jongeren uit de bijzondere jeugdzorg de kans krijgen om nauw samen te werken met een kunstenaar. Deze heuglijke gebeurtenis ging door in Tweebronnen, de Bib Leuven. Op de openingsavond zat de sfeer zo goed dat op een bepaald moment één van de deelnemers het podium onveilig maakte met een dansje. De reactie van het talrijk opgekomen publiek? Dansen dansen!

2. Die keer toen Lieve twintig jaar bij Artforum werkte en een bon voor 20 café lattes kreeg.

Lieve latte

Het gebeurt niet vaak dat een organisatie een werknemer kan feliciteren met zijn of haar 20ste dienstjaar. Artforum kreeg dit jaar wél deze eer. Niemand minder dan collega Lieve mocht op 1 september haar 20ste kaarsje op de Artforumverjaardagstaart uitblazen. Dat vierden we met verschillende acties, waaronder ook een bon goed voor 20 lattés. De tussenstand na 4 maanden? 13 lattés gebruikt, nog 7 te gaan.

3. Die keer toen DRUK in het park van Vorst stond tijdens een zonovergoten superdrukke Supervlieg editie.

DRUK Vorst

2017 was het jaar waarin een nieuw Artforumkindje het licht zag: DRUK, onze mobiele drukinstallatie, mochten we verwelkomen in februari. Na de geboorte volgde prompt een groeispurt, want de installatie stond intussen al in vele uithoeken van het land, van Knokke tot Lommel.

Zo stonden we op één van de warmste weekends van het jaar ook in het prachtige park van Vorst tijdens Supervlieg. Heel de namiddag passeerden er honderden families die kaartjes drukten alsof hun leven ervan af hing. Wij stonden erbij, keken ernaar en zagen dat het top was (en verbrandden onze schouders).

4. Die keer toen Hautnah klaar was en we met het team rond de installatie mochten staan.

Hautnah tekening

In maart 2017 maakten we kennis met “Hier is Hautnah”, onze recentste Jonge Makers Productie. “Hier is Hautnah” is een installatie-voorstelling over leven in een grootstad en over je eigen plek zoeken.

En die eerste kennismaking was meteen memorabel. “Hier is Hautnah” is immers niet zomaar een voorstelling, maar een installatie waarbij je in kleine groep rond een grote kijkdoos gaat staan én iedereen een hoofdtelefoon aan heeft. Je kijkt door verschillende kieren naar de voorstelling. En speciale ervaring, niet alleen door het wondermooie verhaal, maar ook omdat we ongegeneerd konden gluren naar onze collega’s aan de andere kant van de doos

5. Die keer toen we voorlazen met Sprooksprekers in de Schatkamer van Sint-Pieter.

Sprooksprekers tekening

In 2017 gaven de Sprooksprekers zoals steeds weer goed van jetje. Niet alleen liepen ze de deuren van enkele Leuvense huizen plat om te gaan voorlezen bij hun gezinnen, ook kwamen ze op bijzondere locaties met hun karrenvracht aan boeken. Zo kwamen ze eind januari terecht in de schatkamer van de Sint-Pieterskerk in Leuven. Voorlezen onder het goedkeurend oog van Rogier Van der Weyden, het is eens wat anders.

6. Die keer toen de paper van Lieve klaar was.

Paper Lieve tekening

2017 was het jaar waarin Artforum haar kennis over het wat en waarom van kunsteducatie serieus bijspijkerde. Collega Lieve volgde een intensieve opleiding over Cultuur in de Spiegel en schreef in het kader hiervan een heuse paper. Ze interviewde verschillende stemmen uit het werkveld, onderwierp ons aan een spervuur van vragen over onze doelen en goot dit alles eind september in een stuk genaamd “Cultuur achter de spiegel”. Cartoonist Bart Schoofs zette Lieves bedenkingen en inzichten om in enkele prachtige tekeningen.

Het resultaat? Wij hebben nu niet alleen een Expert Cultuureducatie in ons midden, maar scherpten onze visie op cultuureducatie extra aan. We zijn dus helemaal klaar om in 2018 nog meer kinderen en jongeren hun artistiek verhaal te laten schrijven.

7. Die keer toen ministers Gatz & Crevits een selfie maakten op de ‘t Zal WELzijn expo.

Selfie Tzalwelzijn

Leerlingen moeten zich goed, veilig en welkom voelen op school. Dat vindt iedereen. Toch blijft pesten een groot probleem in heel veel Vlaamse scholen. Daar wilde het project ’t Zal WELzijn iets aan doen. Artforum zette zijn schouders onder dit project en begeleidde zes scholen in het voorjaar van 2017. Auteurs en illustratoren Jan De Kinder, Siska Goeminne en Sandrine Lambert gingen met de klassen aan de slag. Het werden intensieve projectweken met als resultaat enthousiaste kinderen en tevreden begeleiders.

En dat enthousiasme werkte aanstekelijk! Op 21 februari brachten ministers Gatz en Crevits een bezoekje aan de tentoonstelling in Keerbergen. Het topmoment? De selfie die de ministers maakten op de expo, mét een stralende groep leerlingen op de achtergrond.

8. Die keer toen we in het splinternieuwe CC in Zaventem een groep 6de jaars van ZAVO vol overtuiging op het podium hebben gezet voor een goedgevulde zaal.

Zaventem

2017 was een jaar waarin Artforum meewerkte aan heel wat artistieke trajecten. Zo ook het traject van school Zavo. Kunstenaar Magda Ral werkte enkele weken met het zesde jaar rond de inspiratiebronnen van de leerlingen zelf. Zo passeerden Beyonce, Ronaldo en beatboxen de revue. Als kers op de taart knipten en plakten de leerlingen alle fragmenten in een toonmoment in het spiksplinternieuwe CC De Factorij in Zaventem. Een avond met een mix van stress, trots en de geur van nieuwe verf.

9. Die keer toen collega Jasper in een zonnetrein door Leuven zoefde.

Zonnetrein

Artforum verkent nogal eens graag nieuwe terreinen. Zo verkenden we in juni bijvoorbeeld cultureel London, gingen we in maart op teamuitstap naar Gent en maakten we in januari kennis met de boeiende wereld van de Virtual Reality op Screenshake.

Maar we moeten het niet altijd ver gaan zoeken: ook in Leuven valt er nog heel wat te ontdekken! Collega Jasper ging in september daarom op tour doorheen de stad in de legendarische zonnetrein. Deze deed verschillende stops aan langs alle buurtwerkingen in het Leuvense. Het was een blij weerzien met onze partners en een aangename kennismaking met nieuwe gezichten.

10. Die keer toen Sven Gatz ons volgde op Instagram

InstaSven

Wie ons volgt via Instagram, heeft dit seizoen niet alleen veel projecten van dichtbij kunnen volgen, we gaven ook geregeld een kijkje achter de schermen.

Er was die keer toen we met het team op Street art tour gingen in Leuven. Of die keer toen we ons kantoor klaar maakten voor #20jaarlieveclaesbijartforum. Of die keer dat het zo warm was dat alleen icepacks konden helpen. Of die keer dat we onze bureau naar het plein voor OPEK verplaatsten.

Maar het meest memorabele Instamoment is zo speciaal, dat we er meteen een screenshot van maakten. We mochten dit jaar niemand minder dan minister Sven Gatz onder onze volgers verwelkomen. Daarom, nogmaals: welkom Sven! We starten bij deze officieel het lobbyen om @beyonce aan boord te krijgen in 2018.

Meer recent nieuws